Det skal du vide om isolerede paneler til vægge og tag

Den følgende tekst om sandwichpaneler til vægge og tag er beregnet for begyndere. Den giver en introduktion til selve temaet og byder på informationer om forskellige aspekter som transport, relokalisering m.m. Selvfølgelig kan og bør denne tekst ikke erstatte egentlig erfaring. Derfor er det altid nødvendigt at have erfarne specialister som er bekendt med transporten, opbevaringen og monteringen af sandwichpaneler.

1. Det grundlæggende: Hvad er isolerede paneler?


Smart og godt isoleret: Facade lavet af isolerede paneler

Som navnet antyder, består "sandwich"-paneler af flere lag - som regel to tynde dækplader og mellem dem findes en kerne. Dette er dog den eneste lighed mellem dem og en rigtig sandwich! Når det gælder holdbarheden, er sandwichpanelerne langt foran deres spisbare navnebror: De individuelle lag er godt fæstede til hinanden og bliver derefter ofte omtalt som kompositionspaneler. Isolerede paneler, kompositionspaneler eller sandwichpaneler findes i en række design. I de fleste tilfælde består den ydre skal af galvaniserede stålplader. Den indre skal kan være af galvaniseret stål, tyndt aluminium, rustfrit stål eller GRP (glasfiberforstærket plastik). Kernen er hovedsageligt lavet af isoleringsmateriale som polyuretan (PUR)polyisocyanurat (PIR) eller stenuld. Kombinationen af de ydre og indvendige lag hjælper med at kombinere værdierne i materialerne som bruges: det er svært at både eller ødelægge overfladen takket være kernen og samtidig beskytter den stabile overflade den bløde kerne fra eksterne påvirkninger. 

2. Brug af isolerede paneler

Isolerede paneler bruges i mange industrier, herunder luftfart samt bil- og byggeindustrierne. Denne tekst fokuserer på anvendelsen af isolerede paneler som færdig-elementer i byggeindustrien. Isolerede paneler er perfekt til byggesektoren: Du sparer tid, skærer ned på omkostningerne og reducerer vægt, og de kan anvendes som væg og tag. Hvis panelerne kommer direkte fra fabrikken er de med det samme klar til brug. Med et enkelt greb kan de fastgøres til en støttestruktur og bliver til stabile vægge eller tag med fremragende isoleringsværdier. På grund af de nævnte værdier ovenfor er isolerede paneler i dag specielt populært til letvægtshaller, som tag til boligbygninger, men også som isoleringspaneler til isolering eller som lydisolering i anlæg. Isolerede paneler med en brandsikker kerne er ofte også brugt som brandsikkerhedspaneler.


En hal konstrueret af isolerede paneler

3. Typer af isolerede paneler

3.1. Isolerede tagpaneler

Tagpaneler har to brugsområder: som tagisolering og som tag. De kan let genkendes med deres jævne hævninger på sandwichelementet. Disse hævninger er kendt som højderygger og hjælper med at holde panelet stivt. God stabilitet er uundværlig - specielt når det gælder tagpaneler - da de ikke bare skal bære sin egen vægt, men også skal kunne tåle store mængder sne eller kraftige vinde. Området mellem to højderygger kaldes for lavryggen. Det er her at kernetykkelsen måles. For at sikre en problemfri overgang mellem to paneler, findes der en overlapningsflap på den ene side af panelet. Denne ligger over det næste panel.

Structur of insulated roof panels: overlapping flap, high ridge, low ridge, core thickness, ridge span

Tagpaneler er tilgængelige i et bredt udvalg af RAL farver.

3.2. ØKO tagpaneler

En speciel variant af tagpaneler er ØKO tagpaneler. De er dækkede af aluminiumsfolie på undersiden i stedet for stål. Som et resultat af dette, bliver de klassificeret som engangsprodukter i henhold til byggelovgivningen og behøver derfor ikke at godkendes. I tillæg til denne juridiske fordel, har ØKO tagpaneler også mange andre fordele. Aluminiumsfolien beskytter mod emner som ammoniak, noget som kan have en negativ effekt på miljøet. Som resultat af dette, er ØKO tagpaneler specielt egnet til brug i landbrugsbygninger, herunder stalde.

3.3. Isolerede vægpaneler

Isolerede vægpaneler har en linjet profil for stabilitet i stedet for højderyggene på tagpanelerne. Da der ikke findes nogen overlappende flap på grund af den manglende højderyg, er panelerne fæstede ind i hinanden ved brug af en tunge- og sporfæste. Det er også muligt at anvende fastgørende skruer som er usynlige fra ydersiden ved hjælp af et fastgørelsessystem.

Eurobox linjet profil


   Microlinjet profil


   Dobbeltlinjet profil med
   skjulte fastgørelser


Detaljeret: skjult fastgørelse

Vægpaneler kan også bruges som tag eller gulv. 

3.4. Kølerumspaneler

Kølerumspaneler er en speciel type vægpanel. De er som regel mere isolerede end normale isolerede paneler og har bedre fastgørelsesevner. Dette gør dem ideelle til bygning af kølerum og fryserum. Kølerumspaneler kommer ofte også med et belæg som beskytter mod madspild. 

4. Kompositionen af isolerede paneler: Det ydre

Den ydre skal på et isoleret panel består af flere forskellige lag som beskytter panelet mod miljøpåvirkninger som UV-stråling og rust. Det følgende diagram viser en fin oversigt over den ydre skalstruktur:

Diagram of shell of insulated panel

Da alle de individuelle lag har deres egne funktioner, er det vigtigt at analysere miljøfaktorene som panelerne vil udsættes for før at der købes isolerede paneler. Efter at dette er gjort, kan de rigtige materialer og belægninger vælges. Da de ydre og indre sider af de isolerede paneler jævnligt bliver udsat for forskellige forhold, varierer de forskellige materialer og belægninger afhængig af hvilken side de anvendes på. For eksempel burde den ydre skal altid have en UV-beskyttelsesbelægning, og i fugtige indvendige miljøer som svømmehaller, bør der tages forbehold for gode rustbeskyttelsesmetoder.

4.1. Ydre materialer

Der findes flere grundmaterialer som den ydre skal på isolerede paneler er lavet af. Her er en oversigt over værdierne på materialerne: 

Materiale Anvendelse
Stålplade En stålplade bliver oftest brugt i produktionen af isolerede paneler. Materialet imponerer med dets høje stabilitet. Pladen er galvaniseret og dækket med et rustbeskyttende belæg. 
GRP GRP (glasgiberforstærket plastik) kan udelukkende anvendes på undersiden af panelerne. Materialet kan bruges i rum med høj eksponering for kemikalier eller salt for at forhindre rust. GRP er ikke så spræk-hæmmende som metal. 
Aluminium En sjælden gang er skallen til det isolerede panel lavet af aluminium. Dette materiale er specielt resistent mod kemikalier og salt, og er derfor hovedsageligt anvendt i jordbrugsindustrien. Ulempen er den høje pris og en høj termisk ekspansion, som kan føre til strukturelle problemer. 

Rustfrit stål

Meget sjældent er skallen lavet af rustfrit stål. Fordelen ved dette materiale er, at det er fuldstændig rustfrit og madsikkert. Prisen på materialet er dog yderst høj. Vi producerer paneler i rustfrit stål efter efterspørgsel fra en kvantitet på 2500m2. 

Materialetykkelse

Skallen på panelerne findes i forskellige materialetykkelser. Tyndere materiale er lettere og billigere, men ikke lige så stabilt. Med tykkere materialer er det muligt at gå på panelet uden at skade det. Typiske tykkelsesværdier for stålplader er 0,4mm og 0,6mm. Kontakt os venligst hvis du har brug for vejledning mht. tykkelser. 

Galvanisering

Alle vores paneler er galvaniserede i høj kvalitet som en beskyttelse mod rust. Kontakt os hvis du har spørgsmål angående galvanisering. 

4.2. Ydre belægning

Belægningen giver yderligere beskyttelse mod det isolerede panel og beskytter mod rust og UV-stråling. Der findes en række kvalitetsniveauer, alt efter hvilken situation panelerne skal anvendes i. Kvaliteten på belægningen kan forhøjes ved hjælp af en af følgende metoder: gennem nyudviklede materialer og belægningsmetoder eller med tykkere belægning. Standardbelægningen på vores isolerede vægge og tag er standard polyester med en tykkelse på 25 μ, både indvendigt og udvendigt. De fleste konkurrenter tilbyder kun 15 μ. Disse belægninger er tilgængelige:

Færdigbelagte produkter Standard tykkelse (μ) Minimumstid før synlig hvid rust (i timer) Rustkategori
Standard polyester 25 360 RC2
Polyester med høj varighed 25 360 RC3
PVDF 25 500 RC4
PVDF 35 500 RC4
PUR-PA 50/55 700 RC5
Plastisol 100/200 1000 RC5
Plastik belagt 100 500 /

For at gøre det nemmere for dig at vælge den rigtige belægning, giver vi dig en smule hjælp til at træffe det rette valg ved hjælp af følgende EN 10169. Du skal blot placere dit projekt i en af følgende kategorier. 

Eksterne miljøpåvirkninger:

Kategori Beskrivelse
C1 - lav  
C2 - lav

Omgivelser med lav forurening. Jordbrugsområder

C3 - gennemsnitlig

Urbane og industrielle områder. Medium niveau af svovldioxid-forurening. Kystområder med lavt salt-niveau – mellem 10 og 20 km fra havet

C4 - høj Industrielle områder og kystområder med medium saltindhold, mellem 3 og 10 km fra havet
C5 I – meget høj Industrielle og kystområder med høj luftfugtighed og et aggressivt miljø
C5 M – meget høj Kystområder med et højt saltniveau, mellem 1 og 3 km fra havet

Interne miljøpåvirkninger:

Kategori Beskrivelse
C1 – meget lav Opvarmede bygninger med ren luft, f.eks kontorer, butikker, skoler og hoteller
C2 - lav Ikke-opvarmede bygninger hvor kondens er mulig: butikrum, idrætshaller
C3 - medium Produktionsrum med høj luftfugtighed og relativ høj luftforurening, f.eks: fødevareindustrien, vaskeri, bryggeri, mejeriindustrien
C4 - høj Kemiske installationer, svømmehaller, skibsbygning og kystinstallationer
C5 I – meget høj Bygninger eller områder med konstant kondensering og høj luftudrensning
C5 M – meget høj
Bygninger eller områder med konstant kondensering og høj luftudrensning

Ved hjælp af følgende diagram, kan du sørge for at du vælger den rette belægning til både den udvendige og indvendige skal på dine isolerede paneler. 

Resistance to corrosion and Resistance to UV rays

5. Kompositionen af isolerede paneler: kernen

De ekstraordinære isolerende egenskaber ved sandwichpaneler er i stor grad opnået ved hjælp af isoleringskernen, som er det indre materiale beskyttet af en ydre skal af rustfrit stål eller aluminium. Kernen i et sandwichpanel kan være lavet af forskellige materialer som behandles i forskellige tykkelser. Nedenfor giver vi dig en kort oversigt over materialerne og deres funktioner.

5.1. Polyuretan (PU)

Polyuretan er en syntetisk harpiks som blev udviklet i 1930'erne af Otto Bayer og hans forskningsgruppe for IG Farben. Vi kender alle sammen materialet fra fores husstand: Svampe er lavet af det. På isolerede paneler er polyuretan det mest populære isoleringsmateriale. Men hvor gode er isoleringegenskaberne? Tabellen nedenfor er baseret på et standardbelagt Eurobox-type panel, og giver information om isoleringsværdierne (U-værdier) opnået i henhold til kernetykkelsen:

U Paneltykkelse (mm)
25 30 35 40 50 60 80 100 120
W/m² K 0.83 0.70 0.61 0.54 0.44 0.37 0.28 0.22 0.19
kcal/m² h °C 0.71 0.60 0.52 0.46 0.38 0.32 0.24 0.19 0.16

5.2. Polyisocyanurat (PIR)

Polyisocyanurat har endnu bedre isoleringsegenskaber sammenlignet med polyuretan. Derfor kan den samme isoleringsværdi opnås med en lavere kernetykkelse. I tillæg til dette har isolerede paneler med en PIR-kerne bedre brandværdier end dem med en PUR-kerne, som modstår højere temperaturer i længere perioder. På grund af dette er isolerede paneler med PIR-kerne en smule dyrere end PUR-kernepaneler.

5.3. Stenuld

Hvis du har specielle krav til brandbeskyttelse, er der ingen vej uden om paneler med en kerne af stenuld. I modsætning til polyuretan og polyisocyanurat, er stenuld ikke brandbart. Denne fordel resulterer dog i at et stenuldspanel har dårligere isoleringsegenskaber. Tag et kig på U-værdierne baseret på eksemplet af en standardforet Eurobox-profil:

U paneltykkelse(mm)
50 60 80 100 120 150
W/m² K 0.75 0.63 0.49 0.39 0.33 0.27
kcal/m² h °C 0.65 0.54 0.42 0.34 0.28 0.23

6. Transport af isolerede paneler

Hvis du vælger at anvende isolerede paneler som en del af dine byggeplaner, er det tid til at få styr på transporten. For panellængder på op til 24 meter, er der nogle meget vigtige regler som du skal tage hensyn til for at sikre at de isolerede paneler ankommer uden skader. 
Isolerede paneler leveres som regel i en emballage. For ikke at skade panelerne under transport, skal disse forsendelser placeres horisontalt på pladsholderne lavet af plastikskum eller træ. Bemærk venligst at pladsholderne skal placeres med passende afstand mellem hinanden. Bæreoverfladen bør selvfølgelig korrespondere med formen på pakken. Det betyder, at hvis pakken er flad, burde overfladen hvor pakken skal ligge på, også være flad. Hvis pakken er bøjet, bør overfladen også være det. Når pakkerne skal stables op på hinanden skal pladsholderne bruges mellem pakkerne.
Derudover bør der også sørges for at pakkerne ikke skrider ud i mere end én meter og at pakken er sikret med mindst to tværsnit ved brug af stropper der ikke er mere end 3 meter fra hinanden. Når stropperne er fastgjorte, er det vigtigt at sørge for at disse ikke skader panelerne. Lastoverfladen på køretøjet bør selvfølgelig være tomt og vejrbestandigt.

7. Opbevaring af isolerede paneler

Af logiske årsager kan det til tider være nødvendigt at opbevare isolerede paneler på en byggeplads eller i et varehus. Sørg venligst for at panelerne aldrig ligger direkte på gulvet, men altid på træværk eller polystyrenpladsholdere, som er bredere end selve panelet. Pladsholderne skal være tilpassede til formen på panelerne og korrespondere med produktet. For eksempel: for en pakke som er kurvet, skal pladsholderen være kurvet på samme måde. Hvis det grundet pladsmangel er nødvendigt at stable pakkerne op på hinanden, så sørg venligst for at pladsholderne bruges mellem de individuelle pakker. De øvre pladsholder burde placeres i nøjagtig samme position som pladsholderne under. Vægten af pakken bør også tages i betragtning når der stables. Maks 3 pakker med en maksimal højde på 2,6 meter kan stables. 
minimal inclination
Pakken med paneler bør aldrig blive opbevaret i et fugtigt miljø i længere perioder, da kondens kan hobe sig op i de dårligt ventilerede indre paneler, hvilket kan danne rust på metallet. Hvis en kort opbevaringsperiode udvendigt er nødvendigt, er det vigtigt at pakkerne ikke udsættes for direkte sollys og at der ikke drypper vand ned på dem. Hældningen bør være på mindst 5%. Pakker bør ikke opbevares udendørs i mere end 60 dage i alt. De bedste opbevaringsforhold for isolerede paneler er tørre og støvfrie rum, som til en vis grad også er ventilerede. Af erfaring ved vi at selv under de bedste forhold, bør opbevaringsperioden ikke overgå 6 måneder, da værdierne på panelerne kan ændre sig. 

8. Løftning af isolerede paneler

Til trods for at isolerede paneler hører til letvægtsmaterialer, kan længden på panelerne resultere i at de vejer betydeligt meget. Af denne årsag, skal visse grundlæggende instruktioner følges hvis du skal løfte panelerne for hånd eller med kran. Når man løfter en pakke med kran, skal syntetiske bæreremme (f.eks af nylon) med en minimumsbredde på 10cm placeres mindst to steder. Stopperne skal være på mindst halvdelen af længden af pakken. For at forhindre at panelerne skades ved løftning, bør der påføres stærke og tynde pladsholdere i træ eller plastik som overgår bredden på panelerne med mindst 4cm. Når man løfter paneler for hånd, bør man være mindst to som samarbejder. Panelerne bør altid bæres med de horisontale kanter opover og ned.

9. Skæring af isolerede paneler

Nogle gange kan det være nødvendigt at skære isolerede paneler ned for at få dem til den ønskede længde. Til denne opgave, skal panelerne placeres på en stabil base og skæres med en cirkelsav. Det er vigtigt at sørge for at skæreoverfladen ikke bliver for varm under skæring. Dette kan føre til at galvaniseringen, og dermed også rustbeskyttelsen, brænder. Brug venligst ikke vinkelslibere eller skiveslibere, da gnister kan beskadige det rustbeskyttende lag.

10. Tilpasning af tagpaneler


​Grundstrukturen er allerede på plads, isoleringspanelerne kan nu gøres nyttige

Isolerede paneler bør altid tilpasses af eksperter. Det følgende afsnit vil give dig en hurtig gennemgang af selve arbejdet. En installation af tagpaneler vil altid finde sted på en grundstruktur af træværk, beton eller stål. Når grundstrukturen udarbejdes, er det afgørende at inkludere beregningen af panelvægten samt potentielle snemængder og selve vindstyrken i regionen. Baseret på disse faktorer, kan afstanden mellem støtterne som panelerne fastgøres til, afgøres. For at opnå en maksimal dræning, bør hældningen på taget ikke være mindre end 5°. Hvis taget har en tværstang, bør taget have en hældning på mere end 7°. Tagpaneler egner sig derfor ikke til flade tag. Du er nu klar til at komme i gang!

10.1. Belægning af tagpanelet

Verlegen von Sandwichplatten - Fangnetz Til at begynde med, skal konstruktionen først og fremmest inspiceres nøje: For at undgå rust, skal ingen fremmede materialer komme i kontakt med panelerne. Derudover skal tagrenden og dækkepladerne på siden af taget først tilpasses. 

Tagpanelerne er altid placeret mod den generelle vejrretning for at holde vindpåvirkningerne nede til et minimum. Derfor begynder installationen på siden som vender væk fra vinden. Vær ekstra opmærksom når du lægger det første panel, for at sikre en korrekt tilpasning. Det rådes at sætte en streg fra den ene ende til den anden for at sørge for at tilpasningen altid er parallel i henhold til strukturen. 

Befestigung der Sandwichplatte. Fastgør det første panel til grundstrukturen ved hjælp af en boreskrue gennem den midterste højderyg. Brug en sadelskive med gummitætning for at forhindre vand i at trænge ind. Skruen skal være egnet til den valgte type af grundstruktur og have en gummitætning, og skal strammes således art tætningen klemmes en smule sammen. 
Verlegen des zweiten Paneels

Før at du går i gang med det andet panel, er det en god idé at markere på det første panel hvor grundstrukturen går til.
Læg derefter det andet panel: Placer overlapningsflappen over den sidste højderyg på det første panel - for at sikre en god overgang kan du placere den en smule skråt, og herefter skal grundstrukturen fastgøres for en god forsegling. 
Skru herefter panelet fast på samme måde som først, gennem den midterste højderyg. Sørg for at du lægger tryg på fastgørelsen indtil at det andet panel er blevet tilstrækkeligt installeret. 

Verschrauben der Sandwichplatten am Stoß Først når det andet panel er fastgjort som beskrevet, kan forbindelsen mellem de to paneler skrues sammen. Hvis panelerne er monteret i en anden rækkefølge end beskrevet, kan det hænde at panelerne glider væk fra hinanden. En sadelskive med gummitætning skal monteres fast under skruen. 
 

Nu skal du gentage hele processen:

  1. Marker stålbjælkens placering på det sidste panel
  2. Placer det næste panel
  3. Pres panelerne sammen i overgangen
  4. Fastgør det nye panel gennem den midterste højderyg
  5. Skru fastgøringen fast mellem de to paneler. 

10.2. Overlapning på tværsnittet

Nogle gange er det nødvendigt at fastgøre isolerede tagpaneler på tværsnittet. Følgende afsnit beskriver proceduren for denne overlapning langs kanten. 
Da der som standard ikke er nogen overlapning, skal denne fremstilles ved at fjerne den nedre plade samt skumisoleringen. Dataarket for hvert panel vil hjælpe dig med at bestemme den krævede længde.


Forberedelser til overlapning på det øvre panel. 

Først skal det nedre panel lægges ned så det øvre overlapper det nedre. Dette lader regnvand rende ned uden at der dryppes på overlapningsflappen. I tillæg til dette, bør en selvfæstende forsegling påføres til det nedre panel. Det sidste trin er at fastgøre panelerne gennem højderyggene. 

10.3. Fuldførelse af arbejdsområdet

Den eksponerede isolering i front på bygningen skal beskyttes mod påvirkninger fra vejr og dyr. I dette afsnit vil vi beskrive de forskellige muligheder.

Den eksponerede isolering skal enten males med et vandtæt belæg eller dækkes med en liste. Fordelen ved en liste er, at dyr ikke kan nå skummet som de ellers ville kunne grave ud. 
Efter forespørgsel, kan vi give panelerne en tagrende. 

11. Godkendelse af selvastøttende sandwichpaneler i henhold til EU-Norm 14509

Isolerede paneler lever op til den officielle godkendelse. EU-standard 14509 specificerer kravene til "fabrikbyggede selvbærende isolerede panelelementer med metalplader på begge sider".

12. Brandvurdering og lovgivningen omkring brandsikkerhed

I mange af de situationer hvor isolerede paneler anvendes, spiller brandsikkerheden en væsentlig rolle. Den europæiske standard DIN EN 13501 har eksisteret i flere år. Den europæiske standard regulerer brandsikkerhedsklasserne nærmere. 
Her er den tilsvarende EU-tabel, som definerer brandmodstandsklasserne i henhold til DIN EN 13501 og deres tildeling til de tilsvarende byggevilkår:

Bygningskrav

Vægtbærende* elementer
uden clearance

Vægtbærende
elementer med clearance

Ikke-støttende interne vægge

Ikke-støttende eksterne vægge

Hævede gulv

Alenestående tag

Brandhæmmende

R 30

REI 30

EI 30

E 30 (i→o) og
EI 30-ef (i←o)

REI 30

EI 30 (a↔b)

Brandhæmmende

R 60

REI 60

EI 60

E 60 (i→o) og
E 60-ef (i←o)

 

EI 60 (a↔b)

Brandsikker

R 90

REI 90

EI 90

E 90 (i→o) og
E 90-ef (i←o)

 

EI 90 (a↔b)

Brandsikker
120 minutter

R 120

REI 120

 

-

 

-

Brandvæg

-

REI-90M

EI 90-M

-

 

-

* For reaktive brandbeskyttende systemer med komponenter fra belagt stål, er specifikationen  IncSlow i henhold til DIN EN 13501-2 desuden nødvendig.

Udover disse generelle tabeller, findes der en yderligere tabel hvor alle isolerede paneler er klassificerede. Hvis du bestiller paneler fra os, leverer vi altid den europæiske brandbeskyttelsesklasse:

Klassifikation af brandydelsen af byggematerialer (undtagen gulvbelægning) i henhold til DIN EN 13501-1

Byggekrav

Tillægskrav

EU klassifikation i henhold til DIN EN 13501-1¹²

Ingen røg

Ingen tændbar drypning

Byggematerialer ekskl. lineær rørisolering

Lineær rørisolering

Ikke-tændbar

A1

A1L

A2 - s1, d0

A2L - s1, d0

Brandhæmmende

B - s1, d0 C - s1, d0

BL - s1, d0 CL - s1, d0

 

A2 - s2, d0

A2L - s2, d0

A2 - s3, d0

A2L - s3, d0

B - s2, d0 B - s3, d0

BL - s2, d0 BL - s3, d0

C - s2, d0

CL - s2, d0

C - s3, d0

CL - s3, d0

 

A2 - s1, d1

A2L - s1, d1

A2 - s1, d2

A2L - s1, d2

B - s1, d1 B - s1, d2

BL - s1, d1 BL - s1, d2

C - s1, d1

CL - s1, d1

C - s1, d2

CL - s1, d2

   

A2 - s3, d2 B - s3, d2 C - s3, d2

A2L - s3, d2 BL - s3, d2 CL - s3, d2

Normal tændbarhed

 

D - s1, d0

DL - s1, d0

D - s2, d0 D - s3, d0

DL - s2, d0 DL - s3, d0

E

EL

   

D - s1, d1

DL - s1, d1

D - s2, d1

DL - s2, d1

D - s3, d1

DL - s3, d1

D - s1, d2

DL - s1, d2

D - s2, d2

DL - s2, d2

D - s2, d3

DL - s2, d3

   

E - d2

EL - d2

Høj tændbarhed

   

F

FL

¹ I europæiske test- og klassifikationsregler bliver dårlig ydelse af byggematerialer ikke registreret. For applikationer hvor ydelsen skal demonstreres, skal nationale forskrifter anvendes.

² Med undtagelse af klasse A1 (uanset brug af fodnote c til tabel 1 i DIN EN 13501-2 og E) kan brandydelsen til overflader på ydrevægsbeklædningen (typer) ikke klassificeres i henhold til DIN EN 13501-1 .

Isolerede paneler med stenuldskerner er tilgængelige optil en brandklasse på F120. Det betyder at de derfor kan tåle ild i optil 120 minutter. Panelerne består af mellem 95-99% smeltede sten fra vulkaner, som er trukket ind i filamenter for at opnå en fibrøs tekstur. Certificerede sandwichpaneler med en kerne lavet af stenuld kan installeres i områder som er underlagt brandværnskravene. De kan anvendes både som en intern brandmur eller intern brandmur eller ydervæg, og også som lavtag, som et tag og til og med som isolering af eksisterende bygninger.

Kontakt
PanelerLister og profilerSkrue